– Outsourcet IT? Her er faktorerne, du skal overveje

Læsetid: 14 minutter.

At holde IT-miljøet opdateret med interne ressourcer er dyrt. For at imødekomme virksomhedens krav til netværkskapacitet og omkostningseffektivitet planlægger flere og flere IT-chefer – især i større virksomheder – at øge deres outsourcing ifølge en stor undersøgelse. Hvilke krav stiller dette til dig som bestiller? Undgå almindelige faldgruber med fem gode råd fra GlobalConnects ekspert.

I en undersøgelse om IT-chefernes syn på IT-miljøet, med deltagere fra Sverige, Norge og Danmark, fremgår det blandt andet, at:

  • 1 ud af 5 ser betydelige behov for forbedringer i deres egen virksomheds IT-miljø
  • 1 ud af 10 oplever ofte problemer med central infrastruktur såsom netværk, servere og switches
  • Budget og adgang til kompetencer er de to vigtigste faktorer for IT-afdelingens evne til at levere i overensstemmelse med virksomhedens mål
  • 1 ud af 5 planlægger at øge deres outsourcing af eksempelvis netværksløsninger

Større virksomheder planlægger mere outsourcing

Når vi ser nærmere på svarene, træder der interessante forskelle frem mellem større og mindre virksomheder. For eksempel angiver IT-cheferne i de største virksomheder oftere, at de er utilfredse med deres IT-miljø og har tilbagevendende problemer med deres IT-løsninger. I de større virksomheder er der også flere, der planlægger øget outsourcing fremover.

Hvis man skal generalisere, har mindre virksomheder en tendens til at købe og opsætte en grundlæggende løsning, som de så kører videre med, så længe det fungerer. Større virksomheder har opbygget en højere grad af kompleksitet i deres IT-miljø. De tænker også mere langsigtet for at sikre, at deres IT-løsning følger med i takt med, at virksomheden vokser. Her bliver outsourcing af udvalgte dele til pålidelige partnere en vigtig brik i puslespillet.

5 råd til dig, der overvejer at øge din IT-outsourcing

I samme undersøgelse fremgår det, at næsten hver femte IT-chef i de største virksomheder ofte har svært ved at løse IT- eller IT-sikkerhedsrelaterede problemer med de eksisterende ressourcer. At denne gruppe oftere planlægger øget outsourcing kan dermed tolkes som et behov for at finde eksterne partnere, der kan hjælpe med at udnytte budgettet og de tilgængelige kompetencer mere effektivt.

1. Vær ‘vendor agnostic’ i dine kravspecifikationer

Har du visse mærker, du foretrækker, så du ligefrem vælger leverandører fra, der bruger andre? Johan fraråder at låse sig fast på sådanne tekniske detaljer, da det begrænser dit udvalg og reducerer fleksibiliteten:

– Tænk i stedet ‘vendor agnostic’ og stil krav baseret på etablerede protokolstandarder og virksomhedens behov. Hvilke kvalitetsparametre skal opfyldes, når det gælder kapacitet, sikkerhed, tilgængelighed af support og så videre? Specificér i aftalen, hvad leverandøren skal levere, ikke præcist hvordan. Så kan du også nemmere skifte leverandør baseret på de samme krav, hvis løsningen ikke lever op til forventningerne.

2. Saml relaterede tjenester hos den samme partner

På den ene side er det klogt ikke at gøre sig for afhængig af en enkelt leverandør. På den anden side kan det være fordelagtigt at samle relaterede dele hos den samme partner, mener Johan:

– Det kan sjældent betale sig i længden at shoppe rundt på mikroniveau. Hvis du for eksempel køber WiFi fra én virksomhed og switches fra en anden, kan du støde på problemer, hvis du senere vil tilføje løsninger for øget sikkerhed, såsom netværksovervågning eller en SOC-tjeneste. Det bliver hurtigt komplekst og uklart, hvem der har ansvaret for hvad. Grupper i stedet tjenesterne, så du for eksempel samler dine netværksløsninger hos én partner og applikationerne hos en anden.

3. Prioriter langsigtet kvalitet over lave priser

Når IT-budgettet er begrænset, kan det være fristende at lade sig lokke af lave priser. Johan løfter dog en advarende finger mod kun at fokusere på kortsigtede omkostninger:

– Det betyder som regel, at leverandøren har gået på kompromis med en eller anden del, såsom tilgængelighed, support eller gendannelsestider for backup-løsninger. Og selvom en tjeneste fungerer godt i starten, kan kvaliteten forringes over tid, efterhånden som leverandørens kundebase vokser. Sørg derfor for, at den partner, du vælger, kan tilbyde en SLA, der garanterer, at det kvalitetsniveau, din virksomhed har brug for, kan opretholdes gennem hele kontraktperioden.

4. Vov at indgå længere aftaler, hvor teknologien er velafprøvet

Udviklingen bevæger sig i et hæsblæsende tempo, ikke mindst inden for AI og kvanteteknologi. Det kan få dig som IT-chef til at tøve med at binde dig til løsninger med aftaleperioder, der løber over flere år. Hvad nu, hvis teknologien bliver forældet, og du går glip af det nyeste? Samtidig påpeger Johan, at der findes områder, hvor teknologien har eksisteret i mange år, og hvor tjenesterne kun vil blive forbedret marginalt.

– Mit råd er at prioritere fleksibilitet inden for områder, hvor teknologien er ny, og langsigtethed dér, hvor den er velafprøvet, som for eksempel inden for datalagring. Vov at lægge en strategi for fem eller ti år frem i tiden. Længere aftaler giver både dig og leverandøren tryghed og er mere omkostningseffektivt på sigt end at ændre strategi hvert tredje år.

5. Husk, at du ikke kan outsource det overordnede ansvar

En sidste vigtig pointe fra Johan er, at ingen virksomhed kan outsource sit overordnede ansvar.

– Nogle organisationer undervurderer, hvad der kræves for at påtage sig dette ansvar, og har skåret deres IT-afdeling lidt for meget ned. Med de rette kravspecifikationer og partnere kan du absolut drage fordel af at outsource store dele. Men som bestiller af IT-tjenester fra flere forskellige aktører kan du ikke forvente, at de automatisk samarbejder med hinanden. I sidste ende er det dig, der har ansvaret for, at helheden fungerer. Sørg derfor for at opretholde tydelig dokumentation over de forskellige dele af dit IT-miljø, samt at der findes krise- og kontinuitetsplaner for forskellige scenarier, afslutter Johan.

Derfor køber POWER netværk som en tjeneste

Et firma, der har valgt at outsource hele sin netværksdrift, er POWER. Læs interviewet, hvor elektronikbutikkens IT-direktør forklarer fordelene ved at samle alt, der vedrører forbindelsen, i GlobalConnects helhedsløsning SmartConnect.

Læs interviewet med POWER

Hvordan ser andre virksomheder på IT-outsourcing?

Opdag indsigterne fra 225 nordiske IT-chefer.