– Ubemandede butikker – landsbyernes redning?

Læsetid: 3 minutter.

Den ubemandede butik er kommet for at blive, og den forventes at blive en vigtig del af løsningen på landsbyernes butiksdød.

Store butikskæder ser potentiale i konceptet, og forudser at det kan være nøglen til at redde landsbyerne. En rapport fra The Insight Partners forventer at ubemandede butkker kommer til at omsætte for mere end 1,6 milliarder dollars i 2027 – en øgning på 52% sammenlignet med 2019.

Ekspansionen af ubemandede butikker kan begrænses af dyr teknologi, der kan gøre det svært at generere overskud, men heldigvis finder der både enkle og billige løsninger, der gør det lettere og mere tilgængeligt at implementere de ubemandede butikker. Det er ikke nødvendigt at automatisere hvert enkelt trin i processen, og det kan gøre det mere overkommeligt for mindre aktører at komme i gang.

I nogle af Danmarks fjerntliggende byer, hvor vi i de senere år har set butik efter butik lukke ned, kan ubemandede butikker være afgørende for at holde liv i området. Mindre byer med få indbyggere har sværere ved at opretholde en almindelig butik, og i mange tilfælde kan det ressourcemæssigt ikke svare sig at ansætte en medarbejder til at varetage butikken. Den ubemandede butik tilbyder et alternativ, hvor lokalbefolkningen kan handle døgnet rundt, og lige når behovet opstår.
Når der ikke er behov for ansatte mindskes omkostningerne, og butikken kan let flyttes, hvis det viser sig ikke at være et profitabelt område.

Nærkøb, der samlet set råder over 630 butikker i Danmark, var de første til at åbne en ubemandet dagligvarebutik, og har siden bl.a. åbnet endnu en 45m2 butik hos Hummingen Camping på Lolland. Dagrofa, der bl.a. ejer Let-Køb, åbnede i august 2022 deres første Letkøb på Frederiksberg, for at kunne tilbyde kunderne dagligvarer hele døgnet. De har i øjeblikket flere ubemandede butiksplaner i støbeskeen.

Vi ser flere og flere ubemandede butikker skyde op i disse år, og de forventes at spille en vigtig rolle i fremtidens detailhandel. Det er dog helt essentielt, at de teknologiske værktøjer er korrekt opsat og administreret for at sikre korrekt varetagelse af kundernes informationer, og give dem en behagelig købsoplevelse.

Vi hjælper detailbranchen med at blive klar til fremtidens digitale løsninger.

 

De største trends i detailhandlen