– Sådan kan du nemt få sikker WiFi

Læsetid: 8 minutter.

En høj WiFi-sikkerhed er afgørende for at beskytte netværkene og tilkoblede enheder – og dermed også dine forretningskritiske data – mod hackere. Men hvad skal du og dine medarbejdere tænke på, når det kommer til adgangskoder, kryptering, overvågning og VPN samt risiciene ved åbne WiFi-netværk? I denne artikel får du konkrete tips til at styrke WiFi-sikkerheden i din virksomhed.

Hvad er WiFi-sikkerhed?

WiFi-sikkerhed er en central del af virksomhedens overordnede cybersikkerhed. En høj WiFi-sikkerhed betyder, at trådløse netværk beskyttes mod uautoriseret adgang og cyberangreb. Det handler om at sikre netværkets integritet, så de data, der overføres, ikke havner i forkerte hænder, men også om at beskytte brugernes privatliv. En effektiv WiFi-sikkerhed kræver en kombination af stærk kryptering, sikkerhedsprotokoller og kontinuerlig overvågning.

Hvorfor er sikkerheden så vigtig?

I dagens digitale verden overføres stadig større mængde følsomme oplysninger over trådløse netværk hele tiden. Desværre stiger antallet af cyberangreb hurtigt. Konsekvenserne af cyberkriminalitet, såsom identitetstyveri, databrud og netværksangreb, kan være meget alvorlige for både virksomheder og privatpersoner. Derfor er det kritisk at opretholde en høj WiFi-sikkerhed.

Krypteringens rolle i WiFi-sikkerhed

Kryptering udgør hjertet af WiFi-sikkerheden. Når et trådløst netværk er krypteret, betyder det, at alle data, der sendes, omdannes til en kode, som kun kan læses af en modtager med den rigtige nøgle. Dette forhindrer uvedkommende i at aflytte eller manipulere oplysninger.

Forskellen mellem WEP, WPA og WPA2

Der findes flere forskellige standarder for kryptering af trådløse netværk. En svagere kryptering er bedre end ingen, men generelt bør du bruge den sikreste standard, som dit netværk understøtter. Her er fire almindelige krypteringsstandarder og deres forskelle:

  • WEP (Wired Equivalent Privacy) er den første sikkerhedsstandard, men den er nu forældet på grund af svage krypteringsmetoder.
  • WPA (Wireless Protected Access) blev udviklet for at forbedre WEP. Denne standard tilbyder højere sikkerhed, men har stadig nogle sårbarheder.
  • WPA2 bruger den stærkere krypteringsmetode AES (Advanced Encryption Standard) og er mere modstandsdygtig mod angreb end WPA.
  • WPA3 blev lanceret i 2018 og tilbyder endnu stærkere kryptering end de tidligere standarder. For eksempel giver den bedre beskyttelse mod såkaldte brute-force-angreb.

Almindelige trusler mod WiFi med svag sikkerhed

Hvilke typer angreb er almindelige, hvis dine trådløse netværk ikke er tilstrækkeligt sikre? Her er nogle eksempler:

  • Netværks indtrængning: Uautoriseret adgang til og tyveri af følsomme oplysninger.
  • Man-in-the-Middle: Angribere kan aflytte og manipulere data.
  • Malware og Ransomware: Svage netværk kan lettere blive inficeret, eksempelvis gennem ransomware-angreb, hvilket kan føre til alvorlige datatab.

Fire sikkerhedstiltag, der øger sikkerheden i dine trådløse netværk

Hvad kan du og dine medarbejdere gøre for at forhindre, at cyberkriminelle får adgang til jeres trådløse netværk – og dermed adgang til følsomme oplysninger? Her er fire konkrete tips til grundlæggende sikkerhed:

  • Stærke adgangskoder: Brug komplekse adgangskoder og skift dem regelmæssigt.
  • Opdater regelmæssigt: Hold alt netværksudstyr og software opdateret, så sikkerhedshuller lukkes løbende.
  • Aktiver netværkskryptering: Brug altid mindst WPA2-kryptering til dit WiFi-netværk.
  • Netværksovervågning: Hold øje med netværkstrafikken for at opdage mistænkelig aktivitet.

Avancerede sikkerhedsteknikker

For at øge sikkerheden yderligere kan du også implementere følgende tiltag:

  • Firewalls: Brug firewalls til at filtrere indkommende og udgående trafik.
  • Indtrængningsdetektions- og forebyggelsessystemer: Brug systemer, der identificerer og blokerer potentielle trusler.
  • Sikkerhedspolitikker: Implementer og håndhæver stærke sikkerhedspolitikker internt i hele organisationen.
  • Fysisk sikkerhed: Sørg for, at alt netværksudstyr er beskyttet mod fysisk adgang.

Håndtering af offentlige WiFi-netværk

Hvordan kan du opretholde høj sikkerhed, når du bruger offentlige trådløse netværk? Her er nogle tips:

  • Vær forsigtig: Vær opmærksom på risikoen ved at bruge offentlige WiFi-netværk og vurder derefter.
  • Brug sikre websteder: Sørg for, at de websteder, du besøger, altid bruger HTTPS.
  • Deaktiver deling: Sørg for, at fil- og printerdeling er deaktiveret, når du er tilsluttet et offentligt netværk.
  • Brug firewalls og antivirusprogrammer: Sørg for, at disse programmer er aktiveret og opdateret.

VPN-brug for øget sikkerhed

Brug af VPN (Virtual Private Network) er kritisk for at sikre dataoverførsel, især når du bruger offentlige netværk. VPN opretter en sikker “tunnel”, hvor data kan overføres krypteret, hvilket beskytter mod aflytning og databrud. Læs mere om VPN her.

Opplæring og bevidsthed for bedre WiFi-sikkerhed

Viden er altafgørende, når det kommer til WiFi-sikkerhed. Sørg derfor for at uddanne alle dine medarbejdere i de risici, der findes, og bedste praksis for, hvordan de kan holde deres enheder og data sikre. Husk også, at trusselsbilledet ændrer sig konstant. Sørg for regelmæssigt at gennemføre opplæring og hold personalet opdateret om nye cybertrusler og sikkerhedstrends for at opretholde et højt sikkerhedsniveau over tid.

Ved at følge disse retningslinjer og implementere avancerede sikkerhedstiltag kan man effektivt beskytte sine trådløse netværk. Derved reduceres risikoen for, at følsomme oplysninger, der overføres via netværkene, havner i forkerte hænder.

Tag kontakt med os for at finde ud af, hvordan vi sammen kan øge jeres netværkssikkerhed!

Udfyld kontaktskemaet nedenfor for at komme i kontakt med vores netværkseksperter i dag!