– Mikrosegmentering – sådan øger du netværkssikkerheden med segmentering
Læsetid: 7 minutter.
Hvad indebærer mikrosegmentering, og på hvilken måde kan det øge cybersikkerheden i din virksomhed? Her får du en oversigt over fordelene ved forskellige typer netværkssegmentering – og tips til at lykkes med implementeringen.
Hvad er mikrosegmentering?
Mikrosegmentering indebærer at opdele et netværk i meget små separate dele, altså egne segmenter, der får egne sikkerhedspolitikker. Dette øger kontrollen over trafik og adgang inden for netværkets forskellige dele og reducerer potentielt store skader ved forskellige typer cyberangreb.
Mikrosegmentering i relation til Zero Trust
Denne type detaljeret netværkssegmentering er en vigtig del af en virksomheds overordnede Zero Trust-strategi. Grunden i denne sikkerhedsmodel er, som navnet antyder, at man ikke skal stole på nogen. Alle processer og systemer er derfor sat op ud fra antagelsen om, at enhver bruger, der starter en interaktion, er en potentiel risiko og skal bevise sin pålidelighed gennem en form for autentificering. Mikrosegmentering styrker virksomhedens cybersikkerhed i tråd med Zero Trust ved at sikre, at hver bruger kun får adgang til de dele af IT-miljøet, de faktisk har brug for.
Forskellen mellem mikrosegmentering og makrosegmentering
Både mikrosegmentering og makrosegmentering er strategier til segmentering af netværk, men de adskiller sig i granularitet og formål:
- Makrosegmentering handler om at skabe større overordnede zoner inden for et netværk. Dette er velegnet til eksempelvis at adskille forskellige afdelinger inden for en organisation.
- Mikrosegmentering opdeler netværkets zoner i betydeligt mindre segmenter for at muliggøre adgangskontrol på et mere detaljeret niveau. Nogle gange omtales også nanosegmentering for at beskrive en endnu mere detaljeret segmentering, der går ned til individuelle applikationer eller processer.
Fordele ved mikrosegmentering
Mikrosegmentering har mange fordele, blandt andet:
- Styrket beskyttelse af dine mest kritiske digitale aktiver gennem bedre muligheder for at begrænse, hvem der kan få adgang til dem.
- Øget cybersikkerhed generelt, da du reducerer risikoen for, at en angriber, som er kommet ind i en del af dit IT-miljø, derefter kan bevæge sig videre til andre servere.
- Bedre overholdelse af regler og standarder, der i stigende grad kræver et højt niveau af kontrol med følsomme data (NIS2-direktivet er et aktuelt eksempel på dette).
- Aflastning af firewalls og andre sikkerhedsfiltre, da uønsket trafik forhindres i at nå dem.
Sådan implementerer du mikrosegmentering i din organisation
At implementere mikrosegmentering kræver nøje planlægning og en god forståelse af virksomhedens netværksflow. Start med at kortlægge netværkstrafikken i din organisation og identificere, hvilke ressourcer der er mest kritiske, så disse kan få den stærkeste beskyttelse.
Lav og test derefter sikkerhedspolitikker for hvert segment. Sørg for at opdatere disse politikker løbende i takt med, at trusselsbilledet ændrer sig. Sidst men ikke mindst: Sørg for, at medarbejderne bliver uddannet i sikre arbejdsmetoder for at sikre, at de etablerede rutiner bliver fulgt i praksis.
Tip! Evaluer sikkerheden i dit IT-miljø med en simpel test
Har din virksomhed et tilstrækkeligt højt niveau af cybersikkerhed, eller er der områder, som skal forbedres for at opfylde nutidens krav? Få en oversigt over jeres situation på blot få minutter ved at besvare ni hurtige spørgsmål.
Vil du hellere tale med en ekspert? Tag kontakt for at diskutere udfordringer og spørgsmål med en sikkerhedsekspert! Ellers download vores IT-chefs guide til administreret LAN og WiFi for at hjælpe dig med at stille det rigtige krav, når du vælger en administreret netværksløsning.