– For lavt sikkerhedsniveau i SMVer: Svært at prioritere i en travl hverdag

Læsetid: 4 minutter.

Næsten halvdelen af små og mellemstore danske virksomheder har ikke den nødvendige it-sikkerhed, viser nye tal fra Erhvervsstyrelsen.

Ny løsning fra GlobalConnect gør det muligt at placere en stor del af ansvaret for sikkerheden i virksomhedens netværksboks.

 

Der er kun 24 timer i døgnet og syv dage i ugen. I de fleste SMV’er man nødt til at prioritere tid og ressourcer benhårdt, og det er helt naturligt – og fornuftigt – at have det primære fokus på den daglige drift og udvikling af forretningen.

Men mange af Danmarks ca. 300.000 små og mellemstore virksomheder har ikke i tilstrækkelig grad kontrol over it-sikkerheden, og det kan blive en gevaldig stopklods på vækstrejsen.

For et cyberangreb kan have store omkostninger for den enkelte virksomhed, fx gennem tab af data, tabt omsætning og skader på omdømmet. I værste tilfælde kan et angreb betyde, at en virksomhed mister sit forretningsgrundlag og må dreje nøglen om.

 

Den digitale infrastruktur udgør efterhånden selve livsnerven i langt de fleste virksomheder, ikke mindst SMV’erne. Men det, at vi i Danmark er så langt fremme på digitaliseringsrejsen, gør os også til attraktive mål for cyberkriminelle,” siger Uffe Traberg, som er Head of Customer Solutions & Services i netværksleverandøren GlobalConnect.

 

En af udfordringerne er, at mange mindre virksomheder først for alvor prioriterer it-sikkerheden, når de er blevet angrebet af hackere. Det er erfaringen i GlobalConnect, som derfor har specialudviklet en netværksløsning til små og mellemstore virksomheder, hvor sikkerheden er tænkt ind i alle aspekter.

 

Næsten halvdelen har for lavt sikkerhedsniveau

 

Truslen fra cyberkriminalitet er ifølge Center for Cybersikkerhed ”meget høj” og endda stigende. Selv om de største virksomheder stadig er hackernes foretrukne mål, er små og mellemstore virksomheder for alvor ved at komme på de cyberkriminelles radar.

Flertallet af SMV’er føler sig godt klædt på til at håndtere truslen. Det viser en undersøgelse blandt 250 danske CEO’s, som Voxmeter har foretaget for GlobalConnect. Her svarer 3 ud af 4 (74,4 %), at deres virksomhed er tilstrækkelig forberedt på et muligt cyberangreb.

Men virkeligheden kan være en anden. I hvert fald konkluderer Erhvervsstyrelsens helt nye analyse ”Digital sikkerhed i Danske SMV’er 2022”, at 44 procent af danske SMV’er har et utilstrækkeligt digitalt sikkerhedsniveau i forhold til deres risikoprofil.

 

Ét er at føle sig sikker, noget andet er rent faktisk at være det. Lederne i de fleste danske SMV’er prioriterer it-sikkerheden højt og har en god grundforståelse for fænomener som malware, ransomware og phishing. Men det bliver hurtigt teknisk og komplekst, og truslerne udvikler sig hele tiden. Små og mellemstore virksomheder har ikke brug for en light-udgave af sikkerhedsløsningerne til de store virksomheder. I virkeligheden har de bare brug for, at løsningerne bliver mere tilgængelige og enkle, så sikkerheden er i gode hænder,” siger Uffe Traberg fra GlobalConnect.

 

Flyt byrden væk fra skuldrene

 

Mange mindre virksomheder har ikke deres egen it-afdeling og håndterer i stedet selv efter bedste evne indkøb af it-udstyr, opsætning, sikkerhedsspørgsmål og vedligeholdelse, nogle med hjælp fra eksterne specialister.

Derfor har GlobalConnect udviklet SmartFiber, som er en komplet netværksløsning, hvor alt er samlet i én boks: lynhurtigt internet, 4G-failover som sikrer oppetid ved nedbrud eller udfald, prioriteret datatrafik ved særlig høj belastning, separat netværk til gæster og en firewall, som altid er opdateret.

SmartFiber er målrettet netop små og mellemstore virksomheder, hvor man har rigeligt andet at tage sig til end at bakse med kabler og routere. Den erstatter virksomhedens traditionelle router, er meget nem at etablere og kører på abonnement til en fast månedlig pris.

Det betyder, at der ikke er nogen overraskelser, og at alle nødvendige opdateringer sker automatisk, helt uden opgradering af hardware eller fysisk vedligehold.

Har man særlige sikkerhedsbehov, kan man med en udvidet sikkerhedspakke endda hæve sikkerheden til et niveau, der normalt ville kræve dedikerede medarbejderressourcer. Alt sammen uden at fjerne fokus fra det i forretningen, som egentlig betyder noget.