– DDoS-angreb: Hvad er det, og hvorfor hører vi ikke mere om det?

Læsetid: 8 minutter.

Hvad er et DDoS-angreb, og hvorfor tales der så lidt om dem? Er årsagen, at vi simpelthen ved for lidt om, hvad et DDoS er, og hvordan vi beskytter os imod dem?

Hvad er et DDoS-angreb?
DDoS kaldes ofte for et overbelastningsangreb. I simple formuleringer, indebærer det, at hackere sender enorme mængder uønsket trafik til et website. Dette fører til at server og website begynder at fungere dårligere, og i værste fald går ned, mens det foregår. Ofte er ejeren af computeren helt uvidende om årsagen til nedbruddet.

DDoS-angreb er et af de hyppigst forekomne, og det skyldes blandt andet, at det er relativt let at foretage uanset om du er hacker eller ej. I de senere år er der opstået en form for forretningsmodel omkring denne type angreb. Hackere tilbyder, at udføre forskellige former for angreb afhængig af hvad du er i stand til at betale. Det betyder, at privatpersoner for et relativt lille beløb kan bestille et målrettet angreb på en virksomhed, der potentielt kan koste virksomheden millioner. Derfor ser vi også, at antallet af DDoS er stigende.

Hvorfor hører man ikke mere om DDoS-angreb?
Når der sker angreb, der påvirker store dele af befolkningen – som da Nationalbanken tilbage i januar 2023 blev angrebet, og det påvirkede bankdata i hele landet – får vi som regel besked om det. Men alle de små angreb, som ødelægger mindre virksomheder dagligt, får vi sjældent, og ofte aldrig, kendskab til.

En af årsagerne kan naturligvis være, at den pågældende virksomhed ikke har haft den nødvendige sikkerhed på plads, og derfor er bange for at blive angrebet igen. En anden årsag er måske også, at man faktisk ikke ved, at man er blevet angrebet. De fleste DDoS-angreb bliver aldrig delt med offentligheden, og når de gør, er det fordi befolkningen har krav på en forklaring på et betydeligt problem.

Hvad gør man, hvis man bliver angrebet?
Ved store angreb udarbejder man en omfattende kortlægning, hvor man bl.a. forsøger at finde ud af, hvor trafikken er kommet fra, eller om der er et tydeligt mønster, der kan være vigtigt. Ved de allerstørste, er det nødvendigt med en såkaldt null routing. Det betyder, at trafikken navigeres tilbage via leverandøren af nettet, som derefter leder det ud i ingenting. Ved mindre angreb kan det være nok at spærre ip-adressen på den, der sender den uønskede trafik til websitet.

Hvordan beskytter man sig mod DDoS-angreb?
Tendensen peger på, at DDoS-angrebene bliver færre – men værre. Det er ikke de små angreb, vi bør frygte – de er også relativt lette at beskytte sig imod – men derimod de store angreb. Den teknologiske forudsætning for at kunne håndtere et DDoS-angreb er desuden ikke standard hos mange virksomheder, fordi der ikke er tilgængelig software, som du selv lige kan hente ned og installere, ligesom man kan med firewall og antivirusprogrammer.

I stedet bør man tale med sin internetleverandør, og undersøge hvilken beskyttelse man har. Man kan også skabe en midlertidig hjemmeside, og placere al indhold der, skulle man blive udsat for et angreb. En anden meget populær løsning er at have et system på plads, der hurtigt kan opskalere kapaciteten ved indgående trafik.

Uanset hvilken løsning der vælges, er det vigtigt at huske at én foranstaltning ikke er nok i forbindelse med DDoS-angreb, og derfor er det godt at have flere tiltag forberedt, som kan iværksættes.
Gennem gode firewalls og segmenterede netværk har man dog vundet lidt tid, men det er nødvendigt at være åben omkring de angreb, der opleves, så vi kan blive bevidst om problemet i videre udstrækning. Det er gennem synliggørelse af problemet og dets konsekvenser, at vi kan bidrage med stærkere og bedre løsninger.

Vi beskytter vores kunder. Få din virksomhed sikret her.

Få en helhedsløsning, så du står stærkt i kampen mod cyberangreb og sikkerhedstrusler.

Få en helhedsløsning, så du står stærkt i kampen mod cyberangreb og sikkerhedstrusler.

Lad os sammen undersøge din sikkerhedsplan