– 3 store trends inden for datacentre

Læsetid: 13 minutter.

Datacenterindustrien er midt i en rivende udvikling, hvor efterspørgslen ændrer sig, og kunder i stigende grad stiller nye krav. GlobalConnects datacenterchef Luke Davies giver her et indblik i de aktuelle tendenser i Norden.

Der bliver for tiden investeret massivt i at optimere eksisterede datacentre i Norden og i at bygge nye datacentre, der lever op til kundernes krav til sikkerhed, tekniske løsninger og bæredygtighed.
Luke Davies, der er chef for datacentre i GlobalConnect Group, ser tre makrotrends, som er med til at forme branchen for datacentre i Norden.

1. Stigende dataforbrug

Først og fremmest fortsætter vores forbrug af data med at vokse. I Europa ligger den årlige vækst i disse år på mere end 20 procent.
”Vi bliver bare mere og mere data-sultne. Måderne, vi interagerer med hinanden på, er i stigende grad digitale, delvist hjulpet frem af corona, og al den data skal før eller siden forbi et datacenter,” siger Luke Davies.

2. Nordisk migration

Store tech-virksomheder efterspørger i stigende grad datacenter-kapacitet i Norden. Derfor placeres en hastigt voksende andel af ny kapacitet i Danmark, Sverige, Norge og Finland frem for i resten af Europa.

En stor del af forklaringen er ifølge Luke Davies, at Norden er en stabil region med en velfungerende governance, med lave energipriser og med en meget høj andel af grøn energi. Tendensen bliver selvforstærkende, fordi de internationale tech-virksomheder, der placerer sig i fx Danmark, tiltrækker en række andre leverandører til deres økosystemer.

”Det giver et levende miljø omkring datacentre i Norden og skaber en verden af leverandører, der leverer til og servicerer datacenterindustrien. Samlet set er det med til at hæve standarderne for, hvad man kan forvente i et datacenter, og det er en superspændende udvikling,” siger Luke Davies.

3. ”Cloudification”

Vi ser stadig en voksende migration til skyen i Norden, hvad enten det er public, private eller en hybrid løsning, men ikke helt i samme omfang som tidligere.
”Virksomheder flytter ikke i samme grad data væk fra deres egne on-premise datacentre. Men de forholder sig til, hvordan deres data skal fordeles mellem eget datacenter, i applikationer ude i skyen og ofte også i et colocation datacenter som dem, vi tilbyder i GlobalConnect,” siger Luke Davies.

Fire parametre i valg af datacenter

Ifølge Luke Davies er kundernes forventninger til colocation datacentre, som GlobalConnect ejer 17 af i Norden og det nordlige Tyskland, også under udvikling. Han fremhæver fire parametre, som kunderne typisk kigger på i valget af datacenterudbyder:

 

GlobalConnects datacenter tilbyder submerged cooling – TV2

Hvad er submerged cooling? Se med i dette indslag fra TV2 Nyhederne med Anders Frich Mathiesen, Datacenter Operations Officer.

GlobalConnects datacenter tilbyder submerged cooling - TV2