– Dårlig IT-sikkerhed kan ramme kunder og samarbejdspartnere

Læsetid: 10 minutter.

Er I godt sikret mod IT-kriminalitet, eller er det et rent held, at jeres  kunder endnu ikke er blevet udsat for et cyberangreb via din virksomhed?

 

Mange lukker øjnene for truslen om datakriminalitet og håber på det bedste. Det gør dem til attraktive mål for cyberkriminalitet , som både går ud over virksomheden selv og kan udsætte leverandører og kunder for stor skade.

Der sker cyberangreb hver dag. Det har ingen betydning, om I er en stor eller en lille virksomhed, alle bliver angrebet. Forskellen er, at hackere ofte har større chance for at trænge ind i små og mellemstore virksomheder, hvor der ikke lige er nogen, som har tid til at holde øje med sikkerheden.

De store virksomheders sikkerhedsafdelinger håndterer dagligt forsøg på ulovlig indtrængen, som ødelægger eller låser data. Og hvis angrebet sker via en underleverandør eller samarbejdspartner, som er blevet hacket, kan det være sværere at stoppe.

Angriber de svage led

Sikkerhed er ikke kun et spørgsmål om jer selv. Hvis I er underleverandør af tjenester til en større samarbejdspartner, kan et dataangreb få alvorlige konsekvenser for resten af leverandørkæden. I små og mellemstore virksomheder er der færre ressourcer og mindre/ingen viden om, hvordan man sikrer sig mod dataindtrængen.

Sikkerhedshullerne i jeres systemer kan udnyttes af kriminelle til at trænge ind i virksomheder med mere avanceret it-sikkerhed, som I har adgang til via en samarbejdsrelation. I risikerer med andre ord, at dine kunder lider skade på grund af dig. Dem, der vil trænge ind, leder efter det svageste punkt.

Og hvis det svageste punkt er en leverandør, er det leverandøren, der udgør risikoen. Underleverandører, der ikke har fokus på sikkerhed, risikerer at miste kontrakter. Det gør IT-sikkerhed til en afgørende faktor i konkurrencen om kunderne.

 

Dårlig IT kan ramme kunder og samarbejdspartnere

 

Flere bliver ramt

Datakriminalitet rammer flere tusind danske virksomheder hvert år og er et stort samfundsproblem, især for store, internationale virksomheder. Men et cyberangreb kan lige så vel ramme en frisørsalon, en restaurant eller et budfirma. Hackere kan låse adgangen til vigtige data og kræve penge for at give dem tilbage.

En frisørsalon uden information om timesedler kan ikke booke aftaler, en restaurant uden adgang til fremtidige bookinger kan hverken købe ind eller lave vagtplaner, et budfirma uden kundeliste kan ikke levere sine varer. Når man ikke kan opretholde driften, bliver det svært at betale sine regninger.

Endnu flere virksomheder vil blive udsat for ransomware (‘kidnapnings-software’ der låser data og kræver løsepenge for at låse op) i fremtiden. Alt for mange af dem er i dag for dårligt sikret mod angreb. 6 ud af 10 virksomheder med under 100 ansatte ikke har øget deres datasikkerhed i perioden 2016 — 2020. I samme periode er omfanget af avanceret cyberkriminalitet øget markant.

 

Dårlig IT kan ramme kunder og samarbejdspartnere

 

Sådan kan I sikre jeres data

Rådene fra eksperter er ikke til tage fejl af: Først og fremmest skal virksomheden udarbejde en sikkerhedspolitik, og derefter skal den følges. Det behøver ikke at koste så meget, men det kan godt betale sig at investere i en moderne IT-infrastruktur, som opdateres løbende og automatisk mod sikkerhedstrusler.

Og så skal man følge op på investeringen. Det hjælper ikke noget at bruge en masse penge på IT-sikkerhed, hvis medarbejdernes indstilling eller ledelsens opfølgning ikke står mål med investeringen. Noget af det første, I bør gøre, er at sørge for, at jeres netværk er tilstrækkeligt godt sikret mod angreb ved hjælp af en firewall.

Formålet med en firewall er at kontrollere trafikken mellem virksomhedens netværk og andre, usikre netværk, fx internettet, for at forhindre uønsket trafik. En firewall kan både være dyr at købe og krævende at vedligeholde. Derudover kan det kræve stor teknisk forståelse at konfigurere den korrekt. I værste fald kan små fejl i opsætningen føre til, at jeres firewall bliver mere eller mindre værdiløs som sikkerhedsværktøj.

Heldigvis er der i dag løsninger på markedet, som hjælper mindre virksomheder med at sikre sig lige så godt som de store, der har deres egne IT-afdelinger. GlobalConnects netværksløsning SmartFiber er specielt udviklet til mindre og mellemstore virksomheder, som får en moderne internetforbindelse med høj hastighed og en indbygget firewall, der effektivt sikrer virksomheden mod indtrængende. Sådan bliver din virksomhed bedre rustet til konkurrencen om kunderne og kampen mod datakriminalitet.