– Overvågede netværk (24/7) – hvordan det fungerer og hvorfor det betaler sig

Læsetid: 4 minutter.

I dagens digitaliserede verden kan hvert minuts uplanlagte nedetid medføre store omkostninger. Så hvordan undgår du driftsstop, før de forstyrrer virksomheden? Her forklarer GlobalConnects ekspert Marius Grimestrand, hvordan proaktiv netværksovervågning kan hjælpe din virksomhed med at både spare penge og styrke modstandsdygtigheden mod it-nedbrud.

Hvad ville konsekvenserne være i din organisation, hvis dine medarbejdere ikke kunne få adgang til jeres netværk? Kan de tage betaling fra kunderne – eller udføre nogle arbejdsopgaver overhovedet?
Hvis du tvinges til at handle reaktivt, når driftsstoppet allerede er en realitet, bliver minutter hurtigt til timer. Før du har fundet ud af, hvad fejlen skyldes, og fået fat i nogen, der kan rette den, er produktions- og indtægtstabene steget betydeligt.

Løs driftsstop, før de forstyrrer virksomheden

Hvis dine netværk derimod overvåges i realtid døgnet rundt, kan et adgangspunkt, der er nede, opdages og rettes – før problemet overhovedet når at påvirke virksomheden. Dermed kan du forebygge kostbar nedetid og spare store beløb.

“Meget sker per automatik i dag”

Marius Grimestrand leder teamet Nordic Incident Management hos GlobalConnect, som har til opgave at overvåge og supportere administrerede netværkstjenester hos virksomhedens kunder i Norge, Danmark og Sverige.

– Meget af vores overvågning sker per automatik i dag. Vi bruger smarte værktøjer, der følger forbindelser og ydeevne i realtid og alarmerer, så snart et adgangspunkt er nede. Så begynder en af vores teknikere fejlsøgning med det samme og kan tage de rette skridt for at få forbindelsen i gang igen, forklarer Marius.

Overvågede netværk = proaktiv support

Teamets ekspertise og måde at arbejde med overvågning muliggør et niveau af proaktiv support, som Marius mener, at flere virksomheder burde kræve af deres netværksleverandører i dag.

– Mange tror, at de har en administreret tjeneste, fordi de betaler en fast månedlig pris. Men i min verden indebærer administration meget mere end det. Du skal kunne stole på, at vi som partner tager et helhedsansvar for dit netværk. Det er os, der skal kontakte dig, hvis der opstår problemer med din forbindelse. Ikke omvendt.

Placer interne it-ressourcer, hvor de skaber størst værdi

En anden effekt af netværksovervågning er, at din virksomhed ikke behøver at afsætte egne it-ressourcer til at drifte og fejlsøge jeres netværk. Det gør desuden organisationen mindre personafhængig og dermed mindre sårbar.

De ressourcer, I har, kan også bruge deres tid på mere værdiskabende arbejde end at slukke brande, mener Marius, som giver et drastisk billede af hverdagen på en typisk underdimensioneret it-afdeling:

– Ofte har man to-tre personer, der fungerer som helpdesk for alle interne it-spørgsmål. Deres mobiler ringer konstant. Med overvågede netværk kan de hurtigt få et overblik over ydeevne og status for alle forbindelser, men fokusere mest på langsigtede og strategiske initiativer, der bringer virksomheden fremad.

Højere driftssikkerhed giver bedre cybermodstandskraft

En faktor, der er let at glemme, er sammenhængen mellem driftssikkerheden hos dine netværk og virksomhedens overordnede cybermodstandskraft. Spørgsmålet er blevet ekstra aktuelt med NIS2-direktivet. Organisationer, der er omfattet af kravene, skal blandt andet kunne vise, hvilke processer de har for at forhindre, at virksomheden lammes ved forskellige scenarier. Og selvom du aldrig kan outsource dit ansvar for overholdelse af regler til en ekstern partner, kan netværksovervågning være en værdifuld brik i din overordnede sikkerhedsstrategi.

Marius og hans team hos GlobalConnect har fået en stadig vigtigere rolle i at hjælpe kunder i forskellige segmenter med at sikre kritisk infrastruktur:

– Ved at lære vores kunder at kende i dybden kan vi bedre forudse deres behov for ekstra indsats. Det kan handle om alt fra forstærket netværksovervågning ved større sports- eller underholdningsarrangementer til at dobbelttjekke vores retailkunders backupnetværk før Black Week, afslutter han.

Administrerede it-tjenester: derfor bliver de stadig mere populære

Vil du vide mere om, hvorfor efterspørgslen stiger på at købe it-løsninger som administrerede tjenester i stedet for at drifte alt internt? Gå ikke glip af vores artikel om de største fordele, og hvad du skal tænke på, når du vælger opsætning for din virksomhed.